top of page

Conclusie

De conclusie van mijn zoektocht (= of mijn realiteit)

1. Efficient handelen


efficiënt = conform “de realiteit”


2. Van "kudde" naar "maatschappij"


Na de agrarische revolutie is onze samenlevingsvorm veranderd in een “imaginaire orde”: “de maatschappij”. Een maatschappij bestaat niet in de realiteit en wij hebben deze kunnen creëren, weliswaar met vallen en opstaan, dankzij onze eigenschap van “denken” en onze (gesproken) “taal”. 


3. Van "realiteit" naar "eigen realiteit"


Het handelen van Homo-sapiens als "jager-verzamelaar" werd door de realiteit aangestuurd. Na de agrarische revolutie wordt ons handelen aangestuurd door 2 niveaus:

  • op niveau van de groep door de maatschappij op basis van waarden en regels

  • op het niveau van het individu door de eigen realiteit, het ego op basis van individuele waarden en een eigen gevoel

Omwille van de evolutie van kudde naar maatschappij  is de link tussen "het handelen" en "de realiteit" verloren, waardoor ons handelen per definitie inefficiënt is geworden. Wij zijn ons hiervan niet bewust omdat wij uiteindelijk allemaal deze overstap hebben gedaan ...


Conclusie 


Sinds de agrarische revolutie tot op heden handelt Homo Sapiens niet meer conform de realiteit waardoor wij inefficiënt handelen zonder ons hiervan bewust te zijn.

Waarom deze blog ?

 

In deze blog ga ik "mijn verhaal" weergeven hoe deze conclusie is tot stand gekomen. In "mijn realiteit" lijkt mijn verhaal een logische verklaring te zijn ...
 

Is deze conclusie “de realiteit” of niet ?

 

Het doel van deze blog is om te bepalen of deze conclusie nu "de realiteit" is of "mijn realiteit" ?

Als het de realiteit is =>

dan is het nuttig om naar een methode om “het handelen” en “de maatschappij” in overeenstemming te brengen met "de realiteit" om deze inefficiëntie om te vormen naar efficiëntie ...

Als het de realiteit niet is =>

dan moet ik “mijn realiteit”  aan “de realiteit” aanpassen ...

Het startschot van deze blog 

Dat deze "inefficiëntie" een tekortkoming van onze genetica  zou zijn, lijkt me een logische verklaring. De toestand die omschreven wordt door de volledige acceptatie van het "nu", de toestand van "verlichting" lijkt mij de "normale" toestand te moeten zijn waarin heel onze soort zich zou moeten bevinden. Het bereiken van deze toestand is echter geen evidentie, juist omwille van het feit dat onze genetica niet is aangepast aan de realiteit. (.... en niet conform de realiteit, heeft inefficiëntie tot gevolg ...).

 

Homo Sapiëns zou deze inefficiëntie nooit hebben overleefd in de "kudde"-structuur. Het is enkel de kracht van de maatschappij (synergie 1+1 =3) die deze individuele inefficiëntie heeft kunnen compenseren. Maar de realiteit is en blijft dat deze inefficiëntie niet conform de realiteit is, dus deze inefficiëntie blijft een "gevaar" om te overleven als soort ...  (overleven is immers aangepast zijn aan de realiteit ...)

De "verlichting" was dus de toestand waarin de "jager-verzamelaar" zich bevond. We zijn deze toestand verloren zijn door de link tussen het handelen en "de realiteit" te verliezen ?

 

Het is de eigenschap van het "denken" die de basis vormt van deze inefficiëntie. Deze eigenschap is tot stand gekomen door een genetische afwijking in de hersenen waardoor er naast het normale besturingssysteem een tweede deel ontstond waardoor wij de eigenschap hebben gekregen om situaties voor te stellen die afwijken van het "nu".

Deze eigenschap van het denken was echter een groot voordeel om te overleven omdat het de basis vormt van preventief handelen. De inefficiëntie is "het ego" dat de controle van het handelen aanstuurt. 

Het "ego" (de "eigen realiteit), de "maatschappij", "evolutie" en onze genetica gaan de hoofdrol spelen in het verdere verhaal ...

 

"Always remember":  "De realiteit is wat ze is" en  "efficiënt = conform "de realiteit" (of het "nu")". In de spiriualiteit is dit concept blijkbaar al eeuwen oud ... het wordt misschien tijd dat we het naar "de realiteit" brengen .... de stap van "geloven" (eigen realiteit) naar "weten" (de realiteit)   ...  

"That's one small step for man, one giant leap for mankind" ... Vergeet niet dat heel een organisatie als Nasa en onvoorstelbaar energie noodzakelijk zijn geweest achter die "ene stap" ... Laat ons samenwerken om "the giant leap for mankind" te realiseren.  Is "back to reality" deze stap ? De stap van "geloven" naar "weten".

wordt vervolgd ...

bottom of page